keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Kevättä ilmassa?

Tammikuu on takanapäin ja niin on myös Universität Wienin syyslukukausi. Tenttikauden hikoilut ovat jääneet taakse ja loma on kotitaloudessamme päässyt alkamaan, tosin vain puolittain. Lääkiksellä vapaat ovat tunnetusti hieman lyhyempiä ja siksipä toisen osapuolen lomautumista saadaan odottaa vielä viikonloppuun. Yhteenvetona pääyliopiston lukukaudesta voitaneen sanoa, että vaihtelua kurssien välillä on  melko reippaasti. Kurssit ovat olleet pääosin mielenkiintoisia, mutta esimerkiksi opetuksen taso on vaihdellut radikaalistikin. Suurempia pettymyksiä ei silti ole ollut ja oma panos opintoihin on ainakin opintopistemäärän perusteella riittänyt hyvin.

Edellisen päivityksen jälkeen ensimmäisenä vuorossa oli Even synttärit. Päivä koostui lahjoittelusta, seminaarista sekä illan yökelkkailu-tapahtumasta Wienin lähellä sijaitsevalla Semmering-laskettelukeskuksella, jonka vuoksi lykkäsimme suunniteltua illallistamme viikonloppuun. Iltapäivän räntäpyry Wienissä oli pientä verrattuna siihen, mikä meitä oli Semmeringissä vastassa: lumimyrsky oli kovin miesmuistiin ja harmiksemme emme päässeet tuulen takia hissikabiineihin. Emme olleet kuitenkaan tulleet paikan päälle turhan takia ja niinpä päätimme muutaman vaihtarikaverin kanssa kivuta koko matkan kukkulan päälle. Sisukkaan ylämäkikävelyn jälkeen pääsimme maistamaan hieman vauhdin hurmaa. Alhaalla meitä odotti perinteinen Itävaltalainen Aprés-Ski, jossa meihin luotiin kahdehtivia katseita kerrottuamme tempauksestamme.
Testing, Testing..

Uphill-sledding

SCHNEE!

Aprés-Ski!

Suomen pressavaalit eivät ole saaneet suurta huomiota Itävallan mediassa. Äänestämään pääsimme Suomen Suurlähetystöön, jossa kaikki sujui hyvin pitkälti samoin metodein kuin Suomessa. Emme jakaneet yhteistä linjaa ehdokkaiden suhteen, joten illan tuloslähetyksessä riitti jännitettävää. Itse kisastudioon olimme haalineet taas gourmet-ruoat viineineen ja löytyipä tarjolle perinteisesti Fazerin sininenkin. Tulosten varmistuttua kämpässä vallitsi kahtiajakoinen tunnelma; 33 % toisen osapuolen fiilistelyä, 33 % katkeraa tilitystä ja selitystä sekä 34% mykkäkoulua. Yön aikana tilanne rauhoittui (NOT!), mutta pariin päivään ei vaalien toisesta kierroksesta käyty juuri keskustelua.

Tanssiaiskausi on tällä hetkellä kuumimmillaan Wienissä. Omat tanhunsa on niin yliopistoilla, kuin erilaisilla kulttuurin ja sivistyksen ryhmittymilläkin. Menneenä lauantaina meillä oli ainutkertainen tilaisuus päästä mukaan tähän juhlahumuun Hofburgin linnaan. Ärzteball oli suunnattu lääketieteen toimijoille aina lääkäreistä lääketieteen opiskelijoihin. Puitteet olivat todellakin kohdallaan, sillä pelkkä linna ei ilmeisesti riittänyt vaan paikka oli koristeltu tuhansin ruusuin ja istutuksin. Kireä dresscode kieli hieman tapahtuman arvokkuudesta ja pääoven portsari kävi tekemässä tuttavuutta myös omaan smokkiini ja rusettiin. Tilanteesta selvittiin onneksi pelkin sydämentykytyksin. Tanssiaisten aluksi ohjelmassa oli "hieman" virallisempi osuus, joka lähti liikkeelle orkesterin kuuluttaessa ja soittaessa paikalle lääketieteen ylemmistön. Senaatin ja Medizinische Universitätin edustajiston saapuessa heille varatuille, salin parhaille paikoille, soi taustalla "Gaudeamus Igitur" ja yleisön salamavalot täyttivät suuren tanssisalin. Tilanteen rauhoituttua juhlavieraat hiljenivät seuraamaan lääketieteen opiskelijoiden alkutanssia, joka oli hieman kuin läpileikkaus perinteisistä vanhojen tansseista. Tanssin tauottua oli puheiden vuoro, jotka eivät ennakkoasetelmista poiketen olleetkaan pitkäveteistä saarnausta, vaan lyhyitä ja ytimekkäitä tervetulotoivotuksia ja keskustelunavauksia.
Hofburg

Aulan naisorkesteri


Aatelisto saapuu

Avajaistanssi

Performanssin jälkeen Hofburgissa alkoi hieman vapaampi ohjelma ympäri linnaa. Juhlasaleja oli käytössä lukuisia ja välillä tunsi kaipaavansa karttaa suunnistaessaan paikasta toiseen. Jokaisessa salissa oli oma teemansa ja repertuaari ylettyi aina old-school-popista bluesiin ja etnisestä soitannasta illan pääohjelmanumeroon, Reggae-partyyn. Myöhemmin illasta avautui myös alakerran disco, jossa nuorison lisäksi parveili vanhempaakin kansaa. Oli mielenkiintoista nähdä kuinka niin kovin jäykkä tunnelma vaihtui letkeämpään menoon ja kaikki tuntui nauttivan olostaan. Bileet jatkuivat aina aamuviiteen asti, mutta Anilingassen asukkaat kotiutuivat juhlahumusta hieman kolmen jälkeen. Tämä oli itse asiassa jo hatun noston arvoinen suoritus jos otetaan huomioon edellisviikolla kertyneet univelat, mutta siitä lisää tuonnempana.Vaikka tässä kuinka yrittäisi kuvailla tanssiais-illan kulkua ja juhlallisuutta, ei kerronta tee kunniaa sille, millainen meininki todellisuudessa oli. Helposti Linnan juhlien tasolle tässä kyllä päästiin.
Yksi illan bändeistä
Zeremoniensaal

Festsaal
Illan tiukimmat soundit
Heurigenin ohjelmanumero

Etnistä tanssimusiikkia

Reggae Party

Sääolot Wienissä ovat jotain aivan muuta toista kuin koto-Suomessa. Kylmimmät päivät lienee juuri päällänsä täälläkin, mutta elohopea ei ole päivisin laskenut alle viiden pakkasasteen. Lumisuutta olemma päässeet todistamaan vain muutamana päivänä ja mikäli paikallisia on uskominen, se saattaa jäädä jopa tämän talven kokonaissaldoksi. Viime aikojen kelit ovat muistuttaneet hieman Suomen maalis-huhtikuuta, mutta ilman lunta. Aurinko lämmittää jo ihan selvästi ja olo on muutenkin kuin keväällä. Ei tietysti pitäisi vielä huudella, sillä kuten olemme ennenkin huomanneet, muuttuvat ilmat täällä hyvin nopeasti.

Viime viikkoja on varjostanut vaihtarikavereidemme kotiinpaluu, sillä ilmeisesti ainakin muissa maissa on normaalimpaa lähteä vaihtoon vain yhdeksi lukukaudeksi. Läksiäiset ovat osuneet ikävästi juuri tenttien väliin, joten hommia on saanut päivisin paiskia toden teolla, jotta iltaisin-öisin on päässyt hyvästelemään läheisimpiä tovereita. Olo on hieman haikea, sillä vaihto-opiskelijaporukkamme on ollut niin tiivis ja hyvähenkinen. Ikävä tulee, mutta tulkoon. Onneksi nyt alkavan helmikuun aikana saamme varmasti ajatuksemme muualle suunnatessamme lomailemaan Salzburgiin, Innsbruckiin ja Sveitsin rajalle. Lisäksi uutta verta saapuu Wieniin uusien vaihtareiden muodossa, eiköhän sieltä löydy potentiaalisia ehdokkaita edellisten kavereiden tuuraajiksi. Seuraavien viikkojen aikan on siis laskettelua luvassa toden teolla, palatkaamme asiaan helmikuun loppupuolella tai maaliskuun alkupuolella!
PN & Pals

P.S. Onnea Miselle Suomeen Synttäripäivänäsi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti